“Egy magyar aki megszerette Szlovákiát”

MTBIKER : Szia Péter, kérlek mutatkozz be nekünk és mond el, hogyon kerültél kapcsolatba a kerékpársporttal?

Az aktív terepkerékpározást egy életmódváltásnak köszönhetően, felnőtt korban kezdtem el 28 évesen (2008-ban). Az életmódváltást követően közel 20 kg-ot fogytam, elhagytam káros szenvedélyem (dohányzást) és onnantól mindennapjaim részévé vált a sportolás. Gyerekkoromban nem igazán sportoltam, bár volt egy Schwinn Csepel MTB-m, de csak a faluban közlekedtem vele, ahol laktam. Az a kerékpár erdőben sosem járt. :-) Az első MTB kerékpárversenyem 2008-ban volt. Egy év múlva már egy sportegyesület amatőr csapatában versenyeztem, 2010-ben pedig saját sportegyesületet alapítottam. 2014-es szezon végéig főként magyar kupákban indultam rövid távokon, 2015-től a magyar kupák mellett párhuzamosan nemzetközi mezőnyben, a szlovák szériában is aktív résztvevő voltam, ott már közép távú versenyeken. 2017-től szinte csak külföldön versenyzem, hosszú távú versenyeken indulok, a versenyeim jelentős része Szlovákiában van, de mellette gyakran rajthoz állok, osztrák, horvát és lengyel maratonokon. Egyébként jelenleg 39 éves vagyok, Budapesten élek és egy magyar Banknál dolgozom értékesítési vezetőként. Az idén nyáron született meg első kislányom Zojka. Munka és család mellett úgy érzem egyre nehezebb megoldani a versenyzést főleg külföldön, de egyenlőre annyira jól érzem magam ebben a sportban hogy sok lemondás és áldozat ellenére is készülök, edzek és ott leszek a jövő évi rajtnál.

 

MTBIKER : A kerékpározás mellett más sportokra is marad időd?

Versenyszezonban nincs más sport számomra, csak a kerékpár. Viszont a téli felkészülési időszakokban pár évvel ezelőtt elkezdtem terepfutni. Ilyenkor minden héten kétszer lefutok egy félmaratoni távot, egyet a városban, egyet pedig terepen, erdőben. Egészen jó állóképességet biztosít és szinte bármilyen időjárási körülmény mellett tudom csinálni. Több trail futóversenyen is elindulok ilyenkor, egyre jobban élvezem ezt a sportágat is. Sőt az eredményeim jobbak is mint az MTB sportban, de a szerelem továbbra is az MTB. És igen ott van még az MTB XCO szakág is,  minden világkupán aktívan részt veszek, nézem a Red Bull TV-n. :-)

MTBIKER : Több mint 50 MTB maratonon indultál már Szlovákiában. Melyeket látogatod leggyakrabban?

Egészen pontosan eddig 60 szlovák maratonon álltam rajthoz, és mindegyiken sikerült is célba érnem, igaz párszor elég kalandos volt ez számomra. Az első 2010-ben a Horal Maraton volt. Sosem felejtem el, amikor verseny előtti péntek délután Telgárt felé vezettem és jöttek szembe velem az autóúton a versenyzők. Én akkor még nem tudtam a Horal Tourról (3 napos verseny) és egyből arra gondoltam hogy 1 nappal elnéztem a verseny időpontját és lemeradtam a rendezvényről. De aztán később mindenre fény derült és másnap a rövid távon abszolút 8. helyen értem célba. 2015-ben már a teljes Skoda Bike Open Tourt végigcsináltam, 2016- tól pedig évente több mint 10 versenyen vettem részt Szlovákiában. Emellett több futóverseny is elindultam országotokba. Horal Maratonon már 7 alkalommal, Slovensky Raj Maratonon pedig már 6- szor voltam.

MTBIKER : Melyik szlovák versenyeket szereted a legjobban?

A kedvenceim: Horal, Slovensky Raj, Stupava (téli és nyári), Kralovsky, Topolciansky és a Novohradsky pedál MTB. Több szervezővel alakult ki jó baráti kapcsolatom az elmúlt években. Amíg Pavol Grujbar szervezte a Skoda Bike Open Tourt, én és a csapatom voltunk a széria magyarországi promóterei. Jópár magyar versenyző a mi ösztönzésünkre kezdett el kijárni szlovák maratonokra. De jó baráti kapcsolatot ápolok a szervezők közül Ludovit Duloviccal (Slovensky Raj maraton) és Vlastimil Duzbabával (Novohradsky pedal MTB) is.

MTBIKER: Miért pont Szlovákiat választottad? Magyarországon nincsenek jó, nívós versenyek?

Mert lengyelország és Svájc túl messze van ahoz hogy évi 10-15 versenyt megcsináljak náluk :-)  Viccet félretéve 9 országban versenyeztem eddig, de a közelségén túl messze Szlovákiában érzem legjobban magam. Nagyon jól szervezett versenyek, szép tájak, kedves emberek, finom ételek, normális árak és rendkívül sportszerű, barátságos versenytársak jellemzik. Az évek alatt sok jó sportbaráti kapcsolatom alakult ki a szlovák versenyzők körében. A versenyek után mindig igazi fesztivál hangulat van, a közösség a verseny után eltölt együtt még pár órát. Mindig sok ember vesz részt az eredményhirdetésen. Magyarországon versenyeztem 2009-től 2016-ig, számomra kevésbé izgalmasak ezek a versenyek, több esetben volt problémás a szervezés, hazánkban egyre kevesebb az induló és a verseny is. Nem érzem már magam jól abban a közegben, sok esetben nem tetszik a magyar emberek mentalitása. 2019-ben egyetlen magyar versenyen sem indultam, valahogy ez így alakult. Biztosan fogok még rajthoz állni itthon, de amig van időm és lehetőségem külföldi versenyeken indulni, addig azokra koncentrálok.

MTBIKER : Hogyan értékeled a 2019-es szezont? Mik voltak idén és korábban a legjobb sikereid, helyezéseid?

Nehéz év volt, leginkább amiatt hogy júliusban született a kislányom, így a versenyszezont június 30-ig építettem fel, hiszen utána sok volt a bizonytalanság. Igy júliusig 13 versenyen indultam, ebből 10 közvetlenül egymás utáni hétvégéken volt. Nem volt könnyű, 10 verseny egymás után, pihenés nélkül, azt gondolom ez még egy PRO versenyzőnek is komoly fizikai és mentális terhelés jelent. Minden versenyem külföldön volt, igy az edzések, versenyek, mellett még sokat kellett utaznom is, mindezt munka mellett csináltam. 2019-ben egyébként összesen 17 MTB maratonon indultam, horvát, osztrák, lengyel román versenyek mellett főként Szlovákiában. Idén már teljes szezonban újra edzővel és wattmérővel készültem. Szerettem volna a Skoda Bike Open Tourban javítani a 2018-as eredményemen (akkor összetett 18. voltam) , de ez sajnos nem sikerült, idén 21. lettem. A júliusi, verseny nélküli időszak után, előjött egy fizikális fáradtság, a nagyon várt Horal maraton nagyon rosszul ment, 2 óra után teljesen elfogyott minden energiám. Ezután mentálisan is nehéz volt már a következő versenyre készülni és koncentrálni, igy a hátralévő 3 futamra már csak közép távra neveztem. A szezont Romániában zártam ahol 4. helyen sikerült célba érkeznem, ennek nagyon örültem. Idén kifejezetten jó volt a formán még a Stupava maratonon. Nagyon sok volt idén a versenykilóméter és a szerzett tapasztalat is, amit a következő évben szeretnénk felhasználni. Indultam 2 UCI versenyen is, a Kamenjak Rocky Trailen és a Jelena Gora Maratonon a legtöbb tapasztalatot és élményt ezeken szereztem idén. A legjobb eredményem eddig egyébként 2017-ben a Slovak XCM szériában elért összetett 5. helyezés volt.

MTBIKER: Hogyan zajlik Neked a téli felkészülés?

2018 év közepétől dolgozom együtt Szalay Péterrel, aki nemcsak remek edző, hanem nagyon jó versenyző is. Úgy gondolom nagyon jó összhang alakult ki közöttünk az elmúlt évben. A téli felkészülést november 4.-én kezdtük el, kitűztük a célokat, kiértékeltük a az idei évet. Idén egy virtuális görgővel dolgozunk, amit november elejétől használok. Már a tavalyi wattmérős görgős edzések nagyon aktívak voltak, szezon elején nagyon jó formám volt, de azt gondolom a virtuál tréner további fejlődést hozhat majd. Emellett trail futásokkal készülünk, havi 1-2 trail futóverseny fogja megtörni a téli eseménytelen időszakot. Súlycsökkentést is fókuszban lesz. Ezek mellett még erősítő edzéseket is végzek otthon. Nagyon motivált vagyok a jövő évvel kapcsolatban, 40 éves leszek, kategóriát váltok (Master2), szeretnék mindenhol az első 10-ben ott lenni. Főként hosszú távokon tervezek jövőre is rajthoz állni.

MTBIKER : Mondj valamit a Forza Racing Teamról.

Sportegyesületem, a Forza Racing Team 2010-ben alakult azzal a céllal, hogy népszerűsítse a Mountain Bike Maraton szakágat, továbbá felhívja versenyzői által a figyelmet, a rendszeres sportolás és egészségmegőrzés szerepére, jelenleg 6 tagja van. De közülük idén sajnos rajtam kívül csak 1 igazán aktív versenyzőnk volt. Ő Szemere Barni aki Németországban él, junior, de gyakran jön haza Magyarországra. Élete első szezonja volt, többször állt dobogón igazán tehetséges srác. Mellettük van egy szlovák csapattagunk is Varga Kristián, aki idén pár futamon indult, aztán motivációs problámák miatt nem folytatta a szezont. Nagyon sajnálom, mert nagyon jó versenyző. Egy csapatagunk térdproblémák miatt, másik két tagunk pedig család miatt maradt távol a versenyektől. Nem célom nagy csapat építése, további „korlát” hogy nálunk mindenki Orbea kerékpárral megy. Igyekszem egy baráti közösséget építeni, sok munka van ezzel igy is, gyakorlatilag mindent én csinálok, adminisztrációs, marketing feladatok, weboldal, facebook oldal frissítése, támogatókkal, szövetséggel kapcsolat tartás stb.. A magyar Orbea kereskedővel (BikeArt Kft) öt éve dolgozunk együtt és nagyon jó kapcsolat alakult ki közöttünk. Továbbá partnereink: a Compressport, Sponser, Rudy Project és a VM Pack.

 

MTBIKER: Hogyan egyeztethető össze a család, munka, szabadidő és a sok megterhelő utazással teli hétvégi versenyzés?

Tavaly a párom is indult versenyeken, közös hobbynk ez. Időközben megszületett a kislányunk, igy idén változott a helyzet, sok versenyre egyedül vagy más csapat tagjaival utaztam. Nehéz feladat, sok lemondással jár, minden hónapra előre meg van tervezve, kevés a spontán program. Szerencsére a család abszolút elismeri, támogatja a kerékpárversenyzésem, sőt jövő évben már újra velem tartanak, igaz ezúttal a pálya szélén. Amikor minden héten versenyzel, utazol, kialakul egy rutin, minden sokkal egyszerűbb és könnyebb mint aki kívülről látja mindezt. Amig van kellő motiváció működik egészen sok külföldi versennyel is.

MTBIKER: Hogyan fest Nálatok egy ideálisan eltöltött versenyhétvége Szlovákiában?

Amikor még párommal együtt jártunk, akkor péntek reggel utaztunk ki, megnéztük a pálya első és utolsó 5 km-ét, ez sokat segített mindig a versenyen. Este vacsora, pihenés. Szombaton verseny és gyakran maradtunk még ott vasárnap is, mentünk együtt egy kört a pályán laza tempóban, a környéken kirándultunk, majd hazautaztunk. Idén sokszor mentem egyedül. ilyenkor csak péntek este érkeztem és szombaton a verseny után haza is indultam, sokszor a tombolát sem vártam meg.

MTBIKER: A párod támogat a hobbidban?

Ez máskép nem menne, róla tudni kell, hogy gyerek kora óta mindig sportolt valamit. Sziklamászás, majd röplabda, sielés, trail futás, triatlon és legutoljára MTB.

MTBIKER: Miért pont az MTB sportot választottad? Mi az ami vonz benne?

Amikor fociztam nagyon keveset volt nálam a labda, így sokat unatkoztam a pályán. Amikor sakkoztam mindig nagy volt a csend és gyakran veszítettem. Úszni felnőtt korban kezdtem, mély vízben nem tudtam megtanulni.  A rally érdekelt volna, de nem volt hozzá elég pénzem. :-) Így maradt a bringa :-) Az MTB sportban találtam meg, amit mindig is kerestem, soha semmiért ennyire nem tudtam lelkesedni korábban. Motivációt, rendszert, fegyelmet ad az életemben, segít a monoton hétköznapokon, jó kondícióban tart. Versenyzés a többi versenyzővel, saját magammal olykor extrém időjárási körülmények között, feszegetve a határaimat. Motivációm, az egészségem megőrzése, kitűzött célok elérése mellett, figyelem felkeltés a felnőttkori sportolás jelentőségére. Saját történetem hiteles, jó példa lehet az életmódváltásra nyitott emberek számára.

MTBIKER: Egy évben hány km jön össze?

Az elmúlt években 9000 km volt, idén talán 8500 km körül lesz ez, és kb 120.000 méter szint. A kilómétereket szinte csak terepen gyűjtöm, országúton nem szeretek edzeni.

MTBIKER: 2020-as versenynaptárad már tervezed? Mely versenyeken tervezel részt venni?

Elsődleges célkitűzésem Európa minél több országában országában a legnépszerűbb maratonokon rajthoz állni. Továbbá 6. alkalommal eredményesen teljesíteni a szlovák Skoda Bike Open Tour Seriest, célkitűzésem a legjobb 10 versenyző között végezni az 5 futam összesített eredményei után. A végleges versenynaptár összeállítása 2020 januárban várható. Itt még sok kérdés van az anyagi háttérrel kapcsolatban, ha ez nem jön össze akkor 8- 10 szlovák futamon szeretnék indulni. Mellette 1-2 UCI versenyen, Ausztriában, Horvátországban  vagy Lengyelországban. Terveim között szerep még az elkövetkezendő években a Salzkammergut B táv és egy páros stages races versenyen is.

MTBIKER: Szerinted, kerékpáros szemmel, mi szlovákok, mit kellene értékeljünk a legjobban az itthon rendezett versenyeinken?

Tartsátok meg ezt a színvonalat ami már pár éve nagyon jól működik nálatok. A pályák jól vannak jelölve, technikásak. A szervezés is nagyon jó. A versenyt körülvevő atmoszféra, baráti hangulat jellemzi. Mindig sokan szurkolnak a pálya szélén és sok fotós van nálatok. A tombola nagyon jó megoldás, mert nagyon sok versenyző megvárja így az eredményhirdetést. Szuper a frissítés, rajtcsomag és a rajt/cél területek kialakítása is. (zuhanyzók, kerékpármosók, kerékpártárolók) Több kisebb versenyen is voltam már, ahol szinte mindent igyekeznek a nagyobb versenyekhez hasonlóan megoldani. Lengyelországban és Horvátországban nehezebb, technikásabb versenyeken jártam már, a de a versenyeket körülvevő hangulat nem közelitette meg a szlovák versenyeket.

Végezetül köszönöm az interjút és barátomnak Varga Kristiánnak a fordítást. Mivel sok szlovák kerékpáros baráttal csak jövőre találkozok már, ezúton kivánok jó regenerációt, eredményes felkészülést. És aki jön Budapestre a karácsonyi vásárba, a vendégem egy forralt borra. :-)