Sziléziai versenykilométerek – Wisla Bikemaraton

Csapatunk 2 tagja, Anastasiya és Peti augusztus 18.-án a lengyel Wisla Bikemaratonon álltak rajthoz. Élményeikről, tapasztalataikról Peti beszámolójában olvashattok:

cof

"Idén már 12 szlovák versenyen vettem részt és bár augusztus 18.-án is Szlovákia, a  Kralovsky Maraton volt a tervben, (ami egyik kedvenc maratonom), pár héttel a verseny előtt úgy döntöttem kihasználjuk a hosszú hétvégét és kicsit messzebbre utazunk most. 2016-ban már jártam a lengyel Bikemaraton széria egyik futamán, a Bielawa Maratonon. Akkor a verseny szervezése és a jelölt pálya technikai szintje nagyon magával ragadott, korábban soha ilyet még nem láttam.

ptr

101799-RBWS18-3112-MEGA-000101-rbws18_01_trc_20180818_135121_1_resizeAz idén 11 futamos Bikemaraton szériában egyébként hozzánk a legközelebb a Wisla Maraton található és az egyetlen ami nem ütközött semmilyen fontos szlovák futammal. A Bikemaraton versenyeket általában vasárnap rendezik, (ez most kivételesen szombaton volt a másnapi Trail futóverseny miatt), 3 távot hirdet a szervező és minden táv versenyzői egy mezőnyben indulnak. A versenyzőket szektorokba sorolják, mindenki az elért eredményei alapján kapja meg a saját szektorának a számát. Az elsőből természetesen az elite riderek indultak, aztán 1-1 perces késleltetéssel minden további szektor versenyzői. Az elite mezőnyben ismét több profi csapat versenyzői sorakoztak, komoly háttártámogatással, szervizzel jelentek meg. Sokat gondolkodtam hogy melyik távot válasszam, a hosszú táv 3000 méterét kicsit soknak éreztem,  a nevezéskor derült ki hogy ezzel még nem kell foglalkoznom, mert mindenki ugyanazt a színű rajtszámot kapja. A versenyen döntöd el melyik távot szeretnéd/tudod teljesíteni. Én végül a közép távra készültem mentálisan, ahol a 42 km-hez 1750 méter mászás társult. A verseny előtti nap érkeztünk, a helyszínen neveztünk, a rajtközpont Wisla belvárosában a főtéren volt, nagyon hangulatos környezetben. Volt lehetőségünk a rajt utáni 6 és a befutó utolsó 5 km-et bejárni.   A rajtcsomag itt egy rajtszámból, pasta party jegyből és az idén elindult futamok számának megfelelő ajándékból állt. Nekünk ez volt az első futam, így mi egy pólót kaptunk. A rajt szombaton 11:00-kor volt, én a 3-as szektorban, Anastasiya a 22 km-es távot megcélozva a 6-osban várta startpisztolyt. Kisebb kör a belvárosban, majd rögtön egy többlépcsős meredek beton mászás, 4 km alatt kb 400 méter szint. A 3-as szektor második sorából rajtolva, tartva a tempót az első sorral mindössze kb 10 versenyzőre értünk fel a 2-es szektorban. A versenyzők besorolása úgy gondolom valóban az erőnlétnek megfelelő volt.

fptbty

A betonos emelkedő után rövid földutas, gyökeres mászás, majd egy nagyon meredek nagyon köves száguldás következett. Ennyi követ még pályán sosem láttam, szerencsére minden nagyon száraz volt. Innentől kezdve 3 nagyobb, elég hosszú emelkedő várt ránk és az emelkedések meredekségének megfelelően brutálisan meredek lejtők követték, minden iszonyatosan nagy kővel borított. Az emelkedők helyenként kitekerhetetlenek voltak, kb. 25 perc a versenyidőmből tolással telt. Pont ma olvastam Frölich Tomi 3 napos lengyel versenyéről a beszámolót, végig dejavu-m volt olvasás közben, szóról szóra azt írja le amit én is átéltem.  A frissítőpontokon szervizsátor is volt, rengeteg szerszámmal szerelőkkel.

101799-RBWS18-3112-MEGA-000101-rbws18_01_kgl_20180818_112356_resize

A verseny előtti dilemmám a táv választással már az első meredek mászás után a helyére került, a közép táv céljába érve sokkal jobban ki voltam merülve mint idén több 70 km feletti versenyemen. A pálya nyomvonala több helyen nagyon nehéz és technikás volt, ennyi követ én még csak kőbányában láttam. A versenyt nehezített hogy sok helyen árnyék nélkül haladtunk a 30 fok feletti kánikulában. Egy újabb élménnyel lettem gazdagabb, magamból kihozva a maximum közelit kategóriámban 29. lettem. Anastasiya is nagyon élvezte a versenyt, szlovák pályákon nevelkedett így nem lepődött meg a pálya technikai nehézségein, kategóriájában 5. helyen ért célba. Köszönjük a lehetőséget Boleslaw Kozlowicznak és csapatának, nagyon jól szervezett és élménydús versenyen vehettünk részt, azt gondolom nem utoljára. Jövőre talán Jelenia Górán találkozunk."

fptbty
Rövid video összefoglaló a versenyről: