“Szlovák interjú magyarul”

Csapatunkat az a megtiszteltetés érte az elmúlt héten, hogy a Novohradsky Pedal MTB Maratont szervező csapat, a Cyklistika Lucenec vezetője, Vlastimil Duzbaba interjút készített Kovács Petivel, az interjú a szlovák csapat facebook oldalán jelent meg szlovák nyelven, amit most itt magyarul olvashattok:

IMG_20180424_1927585

CL: Milyen sikered vannak otthoni pályákon és Szlovákian?

Peti: Magyarországon sokáig rövid távú maratonokon indultam, a legnépszerűbb magyar szériában a Top Maratonon 2015-ben kategória 10., 2016-ban pedig 9. lettem, 2016-ban egy regionális bajnokságban 2., 2010-ben az Inter Mountain Series-ben 12. , de amire a legbüszkébb vagyok az a 2017-es Szlovák XCM Tour 5. helyezése.

CL: Menyi km-et tekersz egy szezon alatt?

Peti: Tavaly 9000 km körül tekertem, 150.000 méter szintemelkedéssel, 2016-ban többet mentem országúton ezért ott több volt a kilométer, de abban az évben kevesebb volt a szintemelkedés.

CL: Milyen volt a felkészülés télen szezon előtt?

Peti: 2016-ban elkezdtem téli felkészülés részeként terepen futni, TRAIL futóversenyekre járni. Az bevált, így az idei felkészülésem jelentős része is futással telt, most kevesebb volt a TRAIL verseny és többet futottam aszfalton. Emellett hétköznap esténként kondícionáló edzések, intenzív görgős edzések voltak. Hétvégén pedig hosszú állóképességi edzések, sokszor hóban montival. Illetve sokat néztem fejkamerás MTB videokat :-) Márciusban egy csapattársammal 10 napot edzőtáboroztunk Horvátországban, Baska Vodán. Az edzőtábor nagyon jól sikerült, annak ellenére hogy nem  volt túl jó az időjárás, de így is 36 órát tudtunk tekerni, jó alapot adott. Úgy érzem jó az idei formám.

13710557_1058261924242472_691022966164198930_o
Rajtra várva 2016-ban Bielewaban

CL: Mi tetszik legjobban Neked az MTB sportban?

Peti: Nehéz kérdés. Talán az amikor beérek a célba és hallom hogy „vyborne” :-) (az első szlovák szó volt amit megtanultam). Az MTB sportban találtam meg amit mindig is kerestem, soha semmiért ennyire nem tudtam lelkesedni korábban. Célkitűzést, motivációt, rendszert, fegyelmet  ad az életemben, segít a monoton hétköznapokon, jó kondícióban tart. Nagyon sok élményt adott már eddig is, szép helyekre jutottam el. Sok értékes embert ismertem meg. Az egész atmoszféráját imádom, a nevezéstől egészen a bringamosásig. De persze a legjobb a versenypályán haladni, megküzdeni a hegyekkel, lejtőkkel. Folyamatosan versenyben lenni a többi versenyzővel, saját magammal. Megtartani a koncentrációt, nehéz pillanatokban is lelkesnek maradni.

CL: 2018-ban melyik Szlovák versenyeken láthatunk?

Peti: Hasonlóan a tavalyi évhez, idén is a versenyeim 90 %-a Szlovákiában lesz majd. Szlovákia rajongó lettem, tavaly kb 20 hétvégét töltöttem országotokban, az MTB versenyek mellett indultam futóversenyeken , voltam kirándulni, többször edzettem Szlovákiában barátommal Simon Mariannal és voltam Sima Martausova koncerten is. (igaz nem értettem mit énekel, de nagyon tetszett a hangja és a kisugárzása) Visszatérve a versenyekre a SKODA BIKE OPEN TOUR sorozat magyarországi nagykövete (reklámarca) a Forza Racing Team, minden Skoda futamon idén már 3. alkalommal ott leszek-leszünk, illetve a Slovak XCM tour futamain is, tervben van még a VlkoHron, Bratislava, Kosice, Kralovsky Maratonok, voltam januárban a Winter Trophyn és természetesen a Novohradsky Pedálon is ott leszek. A Szlovák MTB versenyek nagyon jól szervezettek, nagyon jó hangulatúak, a pályák nehezek, technikásak, a versenyzők nagyon kedvesek, barátságosak, igazi sportemberek.

IMG_20170715_1506532
2017-es Salzkammergut Trophy céljában a Forza  Racing Team

CL: Múlt évben volt premiered a Novohradský Pedálon és 7.helyen érte be az ELITE kategóriában, szeretnél jobban helyezkedni idén?

Peti: Persze, szeretném megnyerni a versenyt és megelőzni Andrej Kubist és Robo Gombalát is! :-) De a realitásoknál maradva, örülök ha a tavalyi eredményt sikerül megtartani, előző nap a SKODA Dohnany Maratonon indulok és valószínűleg a hosszú távon, így elég fáradtan sok autóvezetés után érkezem majd Lucenecre. De tavaly nagyon tetszett ez a verseny, a szüleim a közelben laknak, így Őket is tervezzük meglátogatni, nem szerettem volna kihagyni idén ezt a futamot. Akkor lesz a születésnapom is így az egy eseményekben gazdag hétvége lesz majd. Remélem nyerek valamit majd a tombolán :-)

 CL: Kiknek örülhetünk még Forza Team-ből idén?

 Peti: Valószínűleg csak nekem, Anastasiya Dohnanyban indul, így Ő másnap nem szeretne még egy rajtot, Attila barátom pedig Olaszországban versenyzik majd.

 CL: Végezetül hány éves korodtól bringázol, korábban mit sportoltál?

 Peti: 2008-ban kezdtem el bringázni, korábban nem igazán sportoltam, csak testnevelés órákon az iskolában. Illetve gyakran sakkoztam :-) Nem voltam egy sportos forma, a kerékpározás előtt dohányoztam és 95 kg is voltam. Aztán éreztem nem jó ez így , leszoktam a dohányzásról, majd vásároltam egy MTB-t. Minden nap bringáztam, minden nap egyre többet. Elkezdtem lefogyni és már nem volt ideális méret a 2XL –es mez, aztán az XL is nagy volt. :-) Még abban az évben elindultam az első monti versenyen , rövid távon a hobby indulók között a középmezőnyben értem célba, ott akkor éreztem hogy ez az én világom, ez az én sportom. 2009-ben már egy sportegyesület versenyzőjeként tudatosabb  edzésprogrammal készültem. 2010-ben saját sportegyesületet alapítottam, melynek én vagyok a vezetője (Forza Racing Team) és nemzetközi versenyeken is indultam, voltam Salzkammergut Trophyn és a Horal Maratonon is. A Horalon rövid távon abszolút 8. lettem, akkor ittam először Kofolát :-) Aztán volt 1,5 kényszerpihenő és 2013-tól újra a pályán. 2015-től a szlovák versenyeken már közép távokon , 2017-től pedig már csak a hosszabb távokon indultam. Korábbi években edzővel, idén újra saját edzésprogrammal készülök. Munka mellett úgy érzem egyre nehezebb megoldani a versenyzést főleg külföldön, de egyenlőre annyira jól érzem magam ebben a sportban hogy sok lemondás és áldozat ellenére is készülök, edzek és ott leszek a rajtnál.

19554772_1592117157474755_1716403101240649246_n
Vlastimillel a 2017-ben Dolny Kubinban