Újra a Salzkammergut Trophyn

sportograf-10878201_resize

Július 15.-én kezdeti veszi a 20. Salzkammergut Trophy, Ausztria legnagyobb mounatain bike versenye. Egy MTB maraton amit Európában mindenki ismer, egy megmérettetés amire egyszer mindenki el akar menni. Sok-sok (fotókról jól ismert) jellegzetes helyszínnel, változatos időjárással, véget nem érő mászásokkal, gyors sotterekkel és több mint négyezer versenyzővel lehetne röviden jellemezni a Trophyt, melynek központja Salzkammergutban, Bad Goisernben található. Csapatunkból idén hárman is nekivágnak a Trophynak különböző távokon,  elsőként Kovács Peti indul majd 10:15-kor Obertraunból a 76 km –es távon (ez a táv az, ahol a rajt és a cél különböző településen található), majd 11:00-kor Varga Ati rajtol az 54 km –es távon, végül Anastasiya Kulagina a 11:50-kor startoló 38 km –es távon. Varga Ati 2014-ben , Kovács Peti pedig 2010 és 2014-ben is teljesítették az 54 km –es távot. A részletekről Peti mesél:

sportograf-10831489_resize

„ 2009-ben jártam itt először, pár rövid távú maratonnal  és igen kevés verseny és kerékpáros tapasztalattal a hátam mögött, látva az Ewige Wandon készült fotókat, beneveztem a Trophyra és ha már ilyen messze van, gondoltam megpróbálkozom az 54 –es távval. Már péntek este erőteljes viharok voltak, majd egész éjszaka és reggel a rajt pillanataiban is komoly esőzések voltak, nagyon lehűlt a levegő és havazott a hegyekben. Így a rajt előtt 2 perccel kiálltam a rajtzónából és leadtam a chipet. A mezőny jelentős része nem vállalta az indulást, a verseny hosszabb távjait le is fújták korábban. Ennek ellenére máig felejthetetlen pillanatokat éltem át a pálya szélén nézve azokat a bringásokat akik ilyen körülmények között elindultak és küzdöttek egymással és az időjárással. Egy év múlva nem volt kérdés hogy újra ott leszek a rajtnál,  3 óra 28 perces időeredménnyel a mezőny első harmadában érkeztem, óriási élmény volt ott akkor. Akkoriban ez a táv és szint nekem még teljesen új volt.

sportograf-51768987_resize

Majd pár év kihagyás után 2014-ben Varga Atival közösen vágtunk neki, akkor szintén szakadó esőben, de a 2010 –nél jóval kellemesebb hőmérsékletben és körülmények között, a célom a korábbi időeredményem javítása volt, ami pont 10 perccel és kb 40 pozícióval sikerült jobbra. Idén fő célkitűzésem a SLOVAK XCM Tour szériában való eredményes szereplés, tavaly 23. lettem összetettben, idén szeretnék előrébb végezni. A Salzkammergut Trophy is Slovak XCM kupa futam, így pontszerzés miatt került be az idei versenynaptáramba. Idén keresem az újabb kihívásokat, így a 76 km –es 2500 méter szintemelkedésű távra neveztem, ennek erőpróbája pár hete a SULOV maraton volt, hasonló kondíciókkal. Ahogy közeledik a verseny egyre izgatottabb vagyok, hiszen a Salzkammergut Trophy rövidebb távjai akár mennyire is nem egy technikás versenyek (pl a szlovák futamokhoz képest) a sok aszfalt és sotter miatt, az a feeling , hangulat és „cirkusz” ami ott van az egyedülálló és a táj sem mindennapos. A hosszabb táv és nagyobb szint teljesítése nagy kihívás lesz számomra, szeretnék a mezőny első harmadába sikeresen beérkezni.  Szlovák barátaink, versenyzőtársaink közül többen is ott lesznek (Robert Gombala, Simon Marian, Marek Matuska), ami azért jó mert lesz kikhez mérni magunkat. Örülök hogy csapatunkból Ati is újra nekivág, az Ő célja a korábbi időeredményének megdöntése és újoncként indul velünk Anastasiya is aki szintén igyekezett számára kihívást jelentő távot választani. Reméljük mindhárman elégedetten érkezünk majd Bad Goiserni célba"

sportograf-51748917_resize