Top Maraton finálé a Mátrában – Nem a mi versenyünk volt…

Rendhagyó módon augusztus utolsó hétvégéjén a Mátra Maratonnal zárult az idei Top Maraton sorozat is.  A négy versenyből álló sorozat eddigi futamait (Szilvásvárad, Duna és Bükk Maratonok) teljesítette Háden Tomi és Kovács Peti a rövid távon, míg Mészáros Zoli az idén debütáló mini távon. A verseny előtt feszültek voltak a fiúk, ki ezért ki azért. Tomi a 3 verseny összesítése alapján esélyes volt  master1 kategóriában egy bronzéremre, így Ő érthetően komoly téttel várta a 10:20-as rajtot. Zoli a verseny előtt pár órával érkezett meg horvátországi nyaralásáról, amit ugyan  nem így tervezett, de emiatt nem volt túl fitt és a koncentrációs problémái is adódtak a verseny előtt. Zolinak is volt esélye a mini táv kategória dobogós helyére, így fontos volt hogy be tudja fejezni a versenyt. Talán Peti tűnt a legnyugodtabbnak, Ő a verseny előtti héten szintén Horvátországban nyaralt, a Biokovó hegységben gyűjtötte a kilométereket. Mindhárom versenyzőnk sokat készült a Mátrára és mivel mindenkinek sok múlott a Mátrán elért eredményen, ezért igyekeztek a legjobb formájukat hozni. A célterületre Tomi sajnos nem a célvonalon át érkezett, de a többiek sem voltak túl boldogak. Mindhárman ezen a versenyen - sajnos - az adrenalin parkban felállított medencében való fürdést élvezték a legjobban. De hogy mi is történt a rajt és a fürdőzés között azt a beszámolókban olvashatjátok:

Fotókért köszönet: Hostya Zolinak, Máhr Attilának és Evolúció Kisbérnek!

Háden Tamás, rövid táv- Master1: DNF

Nagy várakozással teltek a verseny előtti napok. Nem csoda hiszen az összetett 4. hely három verseny után bizalomra adott okot, hogy a tavalyi 5. helyemet javítsam, de merészebb terv is lehetett a 3. hely megszerzése. (bár ehhez több dolog egyidejű teljesülése kellett) A teljes felkészülés jegyében már szombaton felmentünk a Mátrába és rövid átmozgató edzéssel, valamint wellnessel készültünk a versenyre. Minden adott volt a teljes ráhangolódásra. Szerencsére reggel kapkodni sem kellett a hely közelsége miatt. A bemelegítés és a verseny előtt időszak izgalommal telt. Majd Petivel nagyon gyorsan a rajtban találtuk magunkat az ismerős arcokkal. A lassú rajtban picit bealudtam de viszonylag hamar rendbe jött minden és lehetett a pedált terhelni. Innen kezdve semmi más nem járt a fejembe minthogy a legtöbbet adjam ki magamból. Minden a helyén volt. Egyedül egy rosszul jelölt elágazás- ahol is egy fa volt keresztbe fektetve - zökkentett ki. Itt kaptam egy kis kíséretet Filó Andris és a zalaegerszegi Horváth Szabi személyében. De milyen jó is ez a hármas. Egymást húzva haladtunk jó tempóban. Egy meredekebb részen sikerült a hármas elejére ugrani és némi előnyt szerezni a lejtőzés előtt. Sajnos ez az előny és a lejtőzés csak nagyon rövid ideig volt meg, defektet kaptam… Itt ebben a pillanatban tudtam, hogy az idei TOP Maraton sorozatom és minden esélyem itt köddé vált. Sajnos a csere után a pumpa sem akart igazán működni, így borítékolható volt, hogy a csere sem segít beérni. Így is lett…. Nem volt más hátra mint a séta a pályáról letérve. Szerencsére nemsokára egy szervező felvett így kocsival közelítettem meg a rajthelyet, ahol már Peti várt. Látta rajtam hogy most inkább nem szabad kérdezni csak egy sört felajánlani ami nagyon jól esett. Köszönöm. A letargiát a medencés fürdés oldotta valamelyest. Peti, Zoli és én “szeltük a habokat" búcsúztatva ezzel a Top sorozatot. Szerencsére van még 5 verseny - 3 helyszínnel hogy javítsak a hangulatomon. Irány a Holdfényliget, Porec, majd végül Balatonfűzfő...

11938904_1092765297400343_898780034_n_resize

Kovács Péter, rövid táv-Master1: 19.

A verseny előtt 10 napot töltöttünk Baska Vodán Horvátországban. Korábban nem jártam még itt, a Biokovo hegységbe rögtön az első nap beleszerettem, hat nap alatt sikerült 6300 m szintet mászni, melyet a végig gyönyörű panoráma látványa enyhített az olykor 37 fokban, árnyék nélküli részeken. Életre szóló élmény volt itt montival bringázni, remélem hamarosan a csapattársakkal kiegészítve élvezhetem újra a Biokovót. A tartalmas edzések után bizakodva érkeztem a Mátrába, a célom az első 15 -be bekerülés volt. Összetettben eddig 14. volt a legjobb eredményem, idén a top 10-be szerettem volna bekerülni. Sikerült Tomival igen jó rajtpozíciót elfoglalnunk ami ismét a bemelegítés rovására ment. A lassú rajt utáni megindulás az elvárásokkal ellentétben nagyon rosszul esett, eléggé leszakadtam a mezőny elejéről. Az első betonos lejtőn sem voltam fejben a toppon, kifejezetten rosszul sikerült ez is, majd következett egy hosszabb mászás itt kezdtem felvenni egy jó ritmust, de következőn lejtőn ismét sokat veszítettem, sőt az utolsó emelkedős részre iszonyúan elfáradtam, rosszul viseltem a meleget, nem pörögtek a lábaim több olyan versenyző is megelőzött akik idén rendre mögöttem értek célba, na itt mentálisan is feladtam az egészet. Szerettem volna a célba beírni, nem érdekelt már semmi. Sajnálom hogy ez ma így sikerült, 3-4 perc benne volt még simán ebben a versenyben ami azért jó pár helyezést jelentett volna az eredménylistán.

matra-15-befuto_0057_resize

Mészáros Zoltán, mini táv- Felnőtt férfi: 6.

Egyetlen dolog hiányzott ma: az erő! A 2015-ös évad utolsó topmaraton fordulója nem épp úgy kezdődött ahogy azt a profik eltervezik. 12 óra utazás és 4 óra alvást követően már a 30 fok feletti napsütéses időben a Mátrában találtam magam. A kialvatlanság után egész biztos voltam benne, hogy csak a célba érés és az utolsó verseny befejezése lehet a célom. Ennek megfelelően lassan indultam és lassan is fejeztem be a versenyt :-) Az évad legkeményebb versenyén a pálya is egész másképp alakult a megszokottól. Eddig emelkedő mászás után pihentető lejtőkkel értek véget a versenyek, míg itt a lejtős lassú rajt után következett egy 400m szintemelkedős mászás. Az egész évre jellemző volt, hogy 400-550 méter folyamatos mászások nehezítették meg az életünket pihenő nélkül, azonban a mai a nehéz terep és a forróság miatt ez duplán igaz volt. Kevés pihenővel szinte folyamatos emelkedés volt ami a kialvatlanságot még jobban fokozta. Ennek ellenére végig csak a célba érés volt a cél, mert ezzel az év végi kategória harmadig helyen végeztem számolásom szerint. Köszönöm Petinek és Tominak az egész éves támogatást és a verseny végi fürdőzést. Gratulálok nekik az idei évi sikeres versenyeikhez. Találkozunk jövőre a rövidtávon!

11888596_494006517426214_6967321230072567837_o_resize