Nyugat MTB Maraton Kupa – Szarvaskúti futam

Augusztus 9.-én  a kerékpáros szakág jelentős része a Tour de Hongrie országúti kerékpárverseny budapesti befutójára figyelt,  versenyzőink közül Kovács Peti és Panyi Gabi is a budai vár körül rendezett befutón szurkolt. Csapatunk másik fele, Háden Tomi és Mészáros Zoli pedig a Nyugat Mountain Bike Maraton 2. futamán Szarvaskúton állt rajthoz. Tomi a 38 km-es rövid távon, Zoli pedig a 15 km-es hobby távon indult. Tomi 48 másodperccel lemaradva a dobogóról 4. lett a Master1 kategóriában, Zoli pedig feladta a versenyt. Következzenek a fiúk beszámolói:

Háden Tomi, rövid táv, Master1: 4.

"A Top Marton 3. állomásának pozitív emlékeivel vártam a szarvaskúti futamot. Semmilyen információval nem rendelkeztem a pályáról mindösszesen annyit tudtam, hogy 38km körül van a táv. Bíztam benne, hogy itt már nem kell olyan gondokkal megküzdeni mint az első futamon. Az igazi bringás időnél jóval melegebb már - már a Duna Maratont idéző hőmérséklet várta a rajtvonalra felsorakozó versenyzőket. Rajtoltatás a szokásos sorrendben, felvezetéssel - lassú rajttal. Már itt volt némi kalandom amikor is 3 méterrel a rajtvonal után már a túlélésért küzdöttem, ugyanis egy jobb és egy bal oldali “támadást” kellett védeni, hogy ne kerüljek rögtön padlóra. Innen lehet mondani viszonylag nyugodtabb út következett, már amennyire a rajt utáni szokásos helyezkedést lehet annak mondani. A mezőny eleje egy kimondottan poros rész után, ahol szinte látni sem lehetett gyorsan szétszakadt. Én egy hármas bolyban haladtam, amikor elértük a legkritikusabb szakaszt. Mezőgazdasági gépeket kellett kerülni amik szinte teljes egészében elfoglalták az utat. Hát nem volt egy nagy élmény … Szerencsére ettől kezdve nem voltak ilyen jellegű kritikus részek, akadályok. Nekem kimondottan tetszett a pálya minden métere, és a jelöléssel sem volt gond. Idő közben az üldöző hármasunk kettő főre szakadt, majd az utolsó frissítő után már csak egyedül maradtam. A versenyen végig jó tempót tudtam menni, nem hátráltatott semmi. A végig jó tempó és a pálya egyes részén elért 70km/h feletti sebesség ezen a vasárnapon egy összetett 10. helyre, a kategóriában pedig 4. helyre volt elég."

Mészáros Zoli, hobby táv, Felnőtt férfi: DNF.

"Nagy reménnyel és tapasztalat gyűjtési céllal vágtam neki a Nyugat maraton második, szarvaskúti futamának a 15 km-es hobby távon, mely három 5 km-es kört tartalmazott. A bemelegítésnél fék problémáim adódtak, melyet a rajtig nem is tudtam orvosolni, így felfokozott hangulatban vártam az indulást. Már a rajt előtti pillanatok is furcsák voltak, mert kb 20 beszólítás történt ami eddig nem volt számomra megszokott ezeken a hobby távokon. A lassú rajtot követően gyorsan csatlakoztam a felvezető autóhoz és az éles rajtnál már a második helyen fordultam az első emelkedőre. Mivel jó erőben éreztem magam, így már az emelkedő elején az élre álltam és próbáltam gyorsan leszakítani az üldözőket, mely sikerült is. Kb 200 méter előnyöm lehetett mikor az egyik haladási irányt jelző táblát alig vettem észre és majdnem a hosszú táv útvonalán haladtam tovább. Egy újabb meredek emelkedő, majd a követőket már nem is láttam. Tudtam még picit gyorsulni, azonban az órám már 5,5 km-t mutatott és nem voltam még a célterületen. Kiérve az aszfalt útra gondoltam semmi gond mindjárt ott vagyok. 7 km-nél értem el a cél területet. Kérdeztem az egyik rendezőt, hogy jó irányból jövök? Mondta, hogy igen,hajtsak tovább mert én vagyok az első. 1 km újabb tekerés után utolértem az egyik kategória társam. Itt már biztos voltam benne, hogy eltévedtem és nincs értelme a folytatásnak. Meglepő módon a következő pályabíró is rossz irányt mondott a folytatáshoz, mivel összekeverte a hobby és a rövidtáv rajtszám jelzéseit. Lassan visszacsorogva a célba konstatálva a saját és a rendezési hiányosságokat iszonyat feldúlva indultam haza egy olyan versenyről melyet csak én tudtam, és sikerült is elveszíteni. Gratulálok Tominak a negyedik helyezéséért. Ahogy mondtam neki, még repülővel sem tudtam volna utol érni :-)