www.hegyibringa.hu – 2014. február 7. -Interju

forrás: www.hegyibringa.hu

Forza Racing Team interju

Már korábban is megfogalmazódott bennünk egy gondolat, amely talán most új és jó útra tér. A gondolat az volt, hogy felkínáljuk a lehetőséget a Magyar kerékpáros egyesületek számára, hogy bemutatkozhassanak. Ezzel a versenyeket még barátibbá, közelibbé tehetjük egymás számára, hiszen tudjuk, hogy kik azok akik más mezekbe bújva versenyeznek velünk vagy éppen ellenünk. :) Illetve az esetleges támogatok is könnyebben találhatnak ránk!

A MTB Challenge díjátadóján idén erre meg is adtuk a verbális lehetőséget és azonnal megtaláltuk "nyomtatott" interjúnk első alanyát! Ő Kovács Péter, a Forza Racing csapat alapítója és mozgató rugója, aki ezen az eseményen új arcát mutatta be nekünk. "Fellépésével" és humorával egy pillanat alatt nevető csapattá KOVÁCSolta össze a népes egybegyűlt kerékpáros társaságot!

HB: Peti kérlek mond el magadról mindazt, amit fontosnak gondolsz, hogy az olvasóink is tisztába lehessenek azzal ki az aki megálmodta a Forza Racing csapatot? Mutassad be a csapat mögött álló embert! KP: A hétköznapokban már lassan 10 éve egy pénzintézetnél dolgozom, vezető beosztásban. Kerékpározni 2008-ban kezdtem el, egy életmódváltásnak köszönhetően. Hosszú évekig rendszeresen dohányoztam, melyről sikerült 2007 év végén leszoknom, majd az ilyenkor szokásos súlyfelesleg szépen lerakódott, 95 kg voltam akkor. Így jött az ötlet hogy sportolnom kellene valamit, vásároltam egy kerékpárt, akkoriban nem volt körülöttem senki aki ehez értett volna, teljesen tudatlanul, gyakorlatilag szín alapján, a márkát sem ismerve vettem meg egy ORBEA montit.

HB: Korábban nem is sportoltál semmit? KP: Utoljára még középiskolás koromban, bár akkor is gyakran írtunk egymás ellenőrző füzetébe felmentést és lógtunk inkább az osztálytársakkal valahol. A kerékpár nem állt egyébként annyira távol tőlem, gyermekkoromban a faluban ahol éltem sokat bringázgattunk.

IMG_5713_224245

HB: Az első állomás úgy tudom nem a Forza Racing Team volt?

KP: Jól tudod, 2008-ban sokat bringázgattam egyedül, hallottam a maratonokról, szerettem volna kipróbálni egy ilyen versenyt. Kislődre esett a választás, ahol sikerült a középmezőnyben végeznem, gyakorlatilag ott eldőlt pár perc alatt, hogy ennek lesz folytatása. Elindultam abban az évben még a Mátrán is, ott egy kicsit komolyabb szint, több induló, nagyobb táv várt, de itt is sikerült a mezőny első felébe beférni. Év végén egy baráti kapcsolatnak köszönhetően bemutattak Valter Tibinek és így kerültem 2009-ben a Cube Csömörbe, ahol egy év versenyzéssel a csapat felnőtt féri hobbi versenyzői között sikerült a versenyeket a legeredményesebben teljesíteni. Tibi sok mindenben segített, máig jó kapcsolatban vagyunk.

HB: Mi történ a következő évben? KP: Akkoriban több barátom is felfigyelt a körülöttem zajló életmódváltásra, a kerékpáros eredményeimre és felajánlották, hogy ezt szívesen támogatnák anyagilag is, így a legjobb megoldásnak azt tűnt, hogy alapítunk egy sportegyesületet, ez lett a Forza Racing Team, készítettünk egy saját mezt a támogatók logóival. Egyre többet csatlakoztak az egyesülethez támogatói szerepkörben. És innentől gyakorlatilag 3 évig az egyesület egyedüli versenyzője és elnökeként tevékenykedtem.

sportograf-10831108

HB: Mi 2010-ben ismertük meg egymást, akkor sok versenyen találkoztunk, hogy sikerült ez az éved? KP: 2010 egy nagyon jól sikerült év volt, az Inter Mountain Series kupában legeredményesebb magyar versenyzőként abszolút 12. lettem, a Top Maraton Sorozatban a Master1- ben közel 400 pontszerző között pedig 14.-ik. Teljesítettem a Salzkammergut Trophyt 54 km-es távon, indultam a szlovák Dema Horal Maratonon is. Ezeken a külföldi versenyeken életre szóló élményeket szereztem, ha egy nehezebb periódusban vagyok, sokszor gondolok az ott átélt pillanatokra.

HB: Majd egy év múlva a szezon közepén hosszú időre eltűntél, mi volt az oka ennek? KP: Igen, 2011-ben nagyon szerettem volna legalább ilyen ütemben tovább fejlődni, edzésterv alapján készültem és így utólag úgy érzem egy kicsit sikerült túlfeszíteni a húrt. A munkámban nem úgy jöttek az eredmények ahogyan szerettem volna, az addig kikapcsolódásként megélt sportot is elkezdtem eléggé teljesítménykényszerként kezelni és összedőlt a kártyavár. Sikerült mentálisan és fizikálisan is kikészítenem magam, így az év közepén abbahagytam a versenyzést, nehéz időszak volt.

nutrixxion-168n

HB: Ezt képzeljem úgy, hogy egyik nap hazajöttél egy edzésről és félreállítottad a kerékpárt? KP: Nem teljesen, közben folyamatosan bringáztam, de ez abszolút élménybringázás volt, különösebb célkitűzések nélkül, főként sík terepen. Így az erőnlét teljesen nem tűnt el és közben egyre többet gondoltam rá hogy újra kellene kezdeni. Majd 2012-ben egy nyaralással egybekötve a túraként meghirdetett Tour De Zalakaroson indultam egy outi bringával, majd év végén a Tisza –tó Maratonon is szintén outival. Egészen addig az országúti kerékpározást mindig egyedül végeztem, téli edzések része volt. Fogalmam sem volt mit kell bolyban csinálni, hogy kell országúti bringával versenyezni. Emlékszem a Tisza-tó körül aznap esett az eső és erőteljes szél volt, ezek tovább nehezítették a bringázást, de ennek ellenére jól sikerült ez a verseny. Majd indultam még a Bölcske Maratonon is, sikerült a master1-ben 4. helyezést elérni ez újabb lendületet adott.

HB: Tavaly viszont új színekben, csapattársakkal, új márkával vágtál neki a szezonnak? KP: Sikerült elnyerni a Bikeline Kft.-n keresztül a Bianchi támogatását, már négyen álltunk rajthoz, egységes celeste –fehér Bianchi színekben, Bianchi kerékpárokkal. A csapat tagjai lettek, Nagy Laci és Nagy Martin a Cube Csömörből, és Varga Attila is.

WP_000663

HB: A maratonokon kevés Bianchi montit lehet látni, nektek hogy tetszettek a bringák? KP: A csapattársak aluvázas JAB modelleket én pedig a Bianchi egyik csúcskategóriás modelljét egy karbont Methanolt használtam. Életem eddigi legjobb montija, nagyon jó vázgeometriával, profi felszereltséggel, jó menettulajdonságokkal, fordulékonysággal. Egy kisebb kört ment vele a Cser Gabi is, kérdezd majd meg tőle hogy tetszett neki.

HB: Hogy értékelnéd a 2013-as szezont? KP: Összesen 13 versenyen indult a csapatunk, a teljes Top Maraton sorozaton részt vettünk, mellette néhány Challenge és egyéb versenyen is. Nagy Laci a Challenge kupa Master 2 kategóriában összesítésben dobogó harmadik fokára állhatott fel, a Top Maraton sorozatban pedig 27.-ként végzett. A Challenge kupa Master1 kategóriában Varga Attila 8. én pedig 5. helyen,a Top Maraton kupában pedig 20. helyen végeztem. Nagy Martin kevés futamon állt rajthoz, így az Ő összetett eredményei nem alakultak jól. Jól sikerült év volt, én ha nem is voltam még a 2010-es formámban, nem álltam messze tőle az év végére már. Jól összeszokott csapattá váltunk, jó hangulatú edzések, maximális segítőkészség jellemezte az évet.

DSC02595

HB: Ha már a versenyeknél tartunk, milyen tapasztalataid vannak a versenyek szervezését illetően? KP: Nézd, tudom hogy mik zajlanak egy-egy verseny után a fórumokon… Én azt gondolom ha egy verseny a meghirdetett időpontban elrajtol, végig tudod hogy merre kell menned, ha baleset ér kapsz gyorsan és szakszerű segítséget és pontosan mérik az időeredményed az a verseny rendben van. Az hogy kettő gyorskötöző van három helyett a rajtcsomagban, vagy hogy van –e egyáltalán rajtcsomag, kevés sajt volt a tésztán a célban, hogy langyos volt az izotóniás az itatózónában engem ezek nem érdekelnek. Saját Izót viszek, van a kocsimban egy csomag gyorskötöző, saját szendvicseket eszek általában, ezek másodlagos, gesztus értékű dolgok, nem ezek miatt jó vagy éppen nem jó egy verseny. 2013-ban számomra a Crosskovácsi Maraton volt a csillagos ötös és egy kivétellel szinte minden verseny szervezésével elégedettek voltunk.

HB: Beszéljünk kicsit a jövőről, lesznek-e változások a csapat körül 2014-ben? KP: Igen több is, ép tegnap jelezték vissza, hogy elfogadták a nevezésünk az ausztrál Crocodile Trohyra és vásároltunk egy Iveco csapat kamiont is, amit most fényeznek celeste zöldre Milanóban  Komolyra fordítva a szót, a létszám bővül egy fővel, csatlakozik hozzánk Mészáros Zoli barátom, aki futóversenyeken indul majd, illetve mindenki 27,5 –ös Methanollal fog indulni, én egy integrált nyeregcsöves XTR/XT-vel a többiek SRAM X9-el szerelt típust hajtanak majd.

WP_001001

HB: Mik a tervek az idei évre? KP: A Top Maraton és Challenge futamok mellett szeretnénk Ausztriába és Szlovákiába is eljutni, illetve én biztosan indulok országúton is. Nagyon szeretnénk a 2014-ben a tavalyi Master2 dobogós helyezés mellé a Master1-ben is begyűjteni egyet.

HB: Tavaly a közösségi oldalon láttam egy fotót ahol egy montis edzésen veletek tekert az országúti szakágban jól ismert Árvai Attila is, lehet Őt is láthatjuk majd Forza színekben? KP: Atival nagyon jó baráti kapcsolatban vagyunk, sokat segít sportszakmai, edzői tanácsokkal, tavaly párszor edzettünk együtt országúton, majd elhívtuk egy montis edzésünkre. Reméljük idén többször eljön majd velünk terepre. De neki van egy saját csapat a Peloton, így bár nagy örömmel fogadnánk, de nem hiszem, hogy Őt láthatjuk Forza mezben. Ha már a csapatot segítő személyeknél járunk, szeretném megemlíteni még Imre Tóvári Zsuzsát, aki sportpszihológusként mentálisan segíti a felkészülésem.

HB: Hogyan készültök az idei szezonra, eddig rövid távon mentél Te is csapattársak is, ez így lesz idén is? KP: Közös görgős edzéseink vannak heti 2-3 alkalommal, igyekszünk hétvégéken időjárás függvényében országúton is menni. A többiek járnak spinningre még, én pedig konditerembe ahol mélyhátizom, kar és lábizom erősítéseket végzek Nagy Amarilla személyi edző segítségével. Rövid távot tervezzük idén is, munkánk mellett heti 9-11 órát (4-5 alkalom) tudunk edzeni, a csapattársak talán még ennyit sem. Ezzel az edzésmennyiséggel ott tudsz lenni a mezőny első ötödében rövid távon, személyes célkitűzésem a TOP Maratonon a Master1-ben az első 15-be beférni év végén, illetve nagyon szeretnénk a Challenge kupában dobogós helyezést elérni.

WP_000964

HB: Az MTB Challenge díjátadón, az emlékezetes csapatbemutatód során megemlítetted hogy várjátok hölgyek jelentkezését a csapatban, hogy álltok ezzel most? KP: Jelenleg van férfi versenyzőnk Master1, Master2 és felnőtt férfi kategóriákban, szívesen képviseltetnénk magunkat hölgy felnőtt és hölgy Master1-ben is,volt egy-két tárgyalásunk már, de nincs megállapodásunk jelenleg senkivel.

HB: Most már 6 éve te is a hazai montis táborhoz tartozol, mire vagy az elmúlt éveid alapján a legbüszkébb? KP: Eredmények tekintetében a 2010-ben elért Inter Mountain Series abszolút 12. illetve a szlovák Dema Horal Maratonon elért abszolút 8. helyezéseimre, de legalább ilyen büszke vagyok a csapatunkra, egységes megjelenésünkkel, összetartva, gyakorlatilag együtt lélegezve működünk, üde színfoltja vagyunk a hazai mezőnynek. Továbbá büszke vagyok csapattársaimra, akik a vállalkozásaikban dolgozva, azokat vezetve, családapákként jönnek lelkesen az edzéseinkre és tisztesen helyt állnak a versenyeken.

WP_000664

HB: Mi motivál téged a versenyzés során?

KP: A munkám rengeteg feszültséggel, stresszel jár, ráadásul vezető beosztásban egy folyamatosan kontrollált példamutató magatartást tanúsítva éled az életed, ennek remek kompenzálása lehet a keréksport, nagyon jó érzés az iroda zaját az erdő nyugalmára, a nyakkendőt és a mandzsettagombot saját egyesületed mezére cserélve edzeni egy kellemeset a barátaiddal, arról nem beszélve hogy remek állóképességet biztosít és egészségesen élsz.

HB: Végezetül kérlek említsd meg név szerint kik segítik versenyzéstek? KP: A Bikeline Kft-n keresztül élvezzük a Bianchi (kerékpárok és kiegészítők) illetve a Sponser (étrend kiegészítők) támogatását, a Bikefun Kft. a Northwave termékekkel a Németh Kerékpár szervízzel a JGW Kft weboldalunk fejlesztésében segít. Továbbá támogatónk a Rudy Project és Ti Hegyibringások, akik remek fotókkal leptek meg minket. Ezúttal megemlíteném, hogy most készül az új mezünk lesz és vannak még rajta üres felületek, így ha bárki kedvet érez egy lelkes hobbi csapat támogatásához várjuk szeretettel. 